top of page

Maitohygieniatiedot

Maitohygienialiitto kerää, analysoi ja koostaa vuosittain raakamaidon laatutilastoja. Tälle sivulle päivitetään vuosittaisen tilastoinnin keskeisimmät tulokset. Kattavimpien tilastojen saamiseksi pyydetään kääntymään toiminnanjohtajan puoleen. Kokonaan uusien tilastojen tuottamisesta veloitamme toteutuneen työmäärän mukaisesti 135€ / h.

​

Yhteydenotto: â€‹info@maitohygienialiitto.fi

​

​

​

​

​

Maidontuotanto Suomessa keskittyy enenevässä määrin keskisuurille ja suurille lypsykarjatiloille ja samalla automatisoitujen lypsylaitteistojen käyttö kasvaa. ProAgrian tuotosseuranta-aineiston mukaan lypsykarjojen keskikoko vuonna 2022 oli 56 lehmää

 

Suomessa on käytössä maidon laatuhinnoittelu. Parhaan eli E-luokan maidossa tulee olla alhaiset solu- ja bakteeriluvut, eikä maidossa saa olla jäämiä mikrobilääkkeistä tai vierasesineistä. Vuosikymmenten aikana maidon laadun edistämiseksi tehty työ näkyy postitiivisesti tilastoissa. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Suomalaisen maidon solu- ja bakteeriluvut ovat valtakunnallisesti keskimäärin alhaisemmat kuin useissa Euroopan maissa tai muualla maailmassa. Lisäksi Suomi on yksi eläinten mikrobilääkekäytön mallimaa Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Mikrobilääkejäämiä löytyy maidosta vähän.

​

Lue aiheesta lisää Raakamaidon hygieeninen laatu Suomessa 2023 -raportista (pdf)

E-luokan maidon osuus 1998-2023_edited.j
bottom of page