Turvallisen ja hygieenisen maidon edistys ja kehitys

Tilanne Pohjoismaissa

Bakteerimäärä maidossa

Bakteerimäärä maidossa Pohjoismaissa vuosina 2005-2010

Suomalaisen maidon bakteeripitoisuus on erittäin alhainen, keskimäärin noin 5 300-  5600  pmy/ml (geometrinen keskiarvo). Pohjoismaista ainoastaan Norjassa bakteeripitoisuus on hiukan alempi.

Lakisääteinen korkein sallittava bakteeripitoisuus on 100 000 pmy/ml (2 kuukauden geometrinen keskiarvo)

MaaBakteerilukujen keskiarvo (pmy/ml)
 Geometrinen
 2005200620072008200920102011
Norja              
Suomi 5 600 5 700 5 500 5 200 5400 5100 5600
Tanska 7 171 7 600 7 800 7 920   9532 8900
Islanti 7 000 6 000 7 000 7 000   7000 6000
Ruotsi              
MaaBakteerilukujen keskiarvo (pmy/ml)
 Aritmeettinen
 2005200620072008200920102011
Norja 8000 7 400 7 100 7 200 6100 6532 7000
Suomi 10200 10000 9600 9200 9300 9400 10 080
Tanska 14978 19000 20400 20130 17000 20109 19 000
Islanti   17000 16000 18000 19335 20058 14 000
Ruotsi 13700 16300   18000 20000 17000 20 000

Taulukko: Bakteerimäärä maidossa Pohjoismaissa vuosina 2005-2012
pmy/ml =pesäkkeitä muodostavaa yksikköä millilitrassa

Lähde: NMSM:n tilasto