Turvallisen ja hygieenisen maidon edistys ja kehitys

Somaattisten solujen määrä maidossa

Pohjoismaista vertailutietoa maidon laadusta

Suomessa ja Norjassa maitotilojen koko ja tuotantotapa on samankaltainen ja laadukkaan maidon osuus korkea.

Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa lehmien määrä tilalla on suurempi, automaattilypsy- ja luomutilat yleisempiä. Edellä mainitut asiat yhdessä selittänevät sitä, miksi näissä maissa ei päästä yhtä hyviin solu- ja bakteeripitoisuuksiin kuin Suomessa.

MaaSolupitoisuuden keskiarvo (1000 solua/ml)
 Geometrinen
 20052006200720082009201020112012
Norja 117 117 120 123 123 125 126 128
Suomi 132 130 132 129 131 134 136 131
Ruotsi 183 183 189   190 194 191 193
Tanska 221 235 234 245 235 232 225 221
Islanti 227 235 240 240 230 230 207 209
MaaSolupitoisuuden keskiarvo (1000 solua/ml)
 Aritmeettinen
 20052006200720082009201020112012
Norja 142 142 143 147 146 148 149 150
Suomi 160 157 158 154 156 158 161 156
Ruotsi 209 215 210 213 216 219 217 214
Tanska 240 254 253 264 253 248 241 237
Islanti 251 257 263 261 251 251 227 231

Taulukossa on esitetty maidon solupitoisuuksien vuosittaisia keskiarvoja eri Pohjoismaissa. Lähde: NMSM:n (The Nordic Dairy Association's Committee for Milk Quality) tilasto