Turvallisen ja hygieenisen maidon edistys ja kehitys

Laatuhinnoitteluluokitus

Korkealaatuinen maito takaa tuottajalle parhaan hinnnan. E-luokan maidon osuus oli vuonna 2019 historiallisen korkea 97,3 %.


Suomessa raakamaidon tuottajahinta määräytyy laatuluokan perusteella. Korkeimman laatuluokan eli E-luokan maidossa on oltava matalat solu- ja bakteeriluvut, eikä siinä saa esiintyä mikrobilääkeainejäämiä tai muita vierasaineita.


Tuottajamaidon laatuhinnoitteluluokitus 

 

 

Vuonna 2019 E-luokan maidon osuus meijeriin toimitetusta maidosta oli 97,3 %. E-luokan osuus oli korkeimmillaan helmikuussa (98,0 %) ja matalimmillaan elokuussa (96,0 %). E-luokan maidon osuus on kasvanut merkittävästi viimeisen 30 vuoden aikana.



Kuva: E-luokan maidon osuus on kasvanut merkittävästi viimeisen 30 vuoden aikana.

 


Kuva: E-luokan maidon osuus on korkeampi talvella kuin kesällä.