Turvallisen ja hygieenisen maidon edistys ja kehitys

Raakamaito

Raakamaidon tuotannon ja myynnin hyvät käytännöt

ohjeen osa A : Raakamaidon tuotannon ja myynnin hyvät käytännöt
ohjeen osa B julkaistaan myöhemmin

Raakamaitokoulutuksen materiaali

Koulutuspäivien ohjelma

Linkki Eviran ohjeeseen

 

Raakamaidon riskit, (kalvoesitys)
ELL Hanna Telama, Helsingin Yliopisto

 

Eviran ohje raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta myynti tilalta ja elintarvikehuoneistosta
Ylitarkastaja Noora Tolin, Evira

 

Eviran ohje raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta laitokset
Ylitarkastaja Marko Naapuri, Evira

 

 Maidontuotantotilan hygieniatarkastuskertomus
 Ylitarkastaja Noora Tolin, Evira

 

 Raakamaidosta tehtävät EHEC/STEC tutkimukset
 Erikoistutkija Saija Hallanvuo, Evira

 

Maitohygienialiiton hyvän käytännön ohje; raakamaidon ja ternimaidon tuotanto ja myynti
Toiminnanjohtaja Marjatta Rahkio, Maitohygienialiitto ry

 

Pääsenkö patogeeneistä koskaan eroon - saneeraus ja muut menetelmät
Asiantuntija eläinlääkäri Olli Ruoho, ETT

 

Työkaluja maitotilojen hygieniariskien arviointiin
Toiminnanjohtaja Marjatta Rahkio, Maitohygienialiitto ry

 

 Automaattitilojen haasteet raakamaidon tuotannon kannalta
Neuvontapäällikkö Esa Manninen, Valio

RAAKAMAITO-OHJE

Maitohygienialiiton ohjeluonnos Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin hyvän käytännön ohje on kohdassa Säädökset ja oppaat

RAAKAMAIDON RISKIT

Maitohygienialiiton ja Maito ja Terveys ry_n tiedote 9.4. 2014

LABORATORIOIDEN TUTKIMUSVALMIUDET  

Lista perustuu Eviran listaan hyväksyttyjen laboratorioiden tutkimusvalmiuksista E.coli O 157 (ulostetutkimukset) - ja kampylobakteerien (elintarviketutkimukset) osalta.

Lista on alustava.

Tutkimusvelvoite

-uloste  E.coli O157 (EHEC) ja salmonella
-maito STEC (vuoden 2014 loppuun asti enterobakteerit), kampylobakteeri ja listeria

koskee enemmän kuin 2500 kg raakamaitoa luovuttavia tiloja  ja sitä suositellaan myös niille tiloille, jotka luovuttavat raakamaitoa enintään 2500 kg vuodessa

 

Lista on tehty raakana myytävän maidon tutkimuksia teettäviä tiloja ja yrityksiä varten. Jos listauksessa on virheitä tai haluatte muuttaa tai täydentää laboratorionne tietoja,  olkaa ystävällinen ja ottakaa yhteyttä; info@maitohygienialiitto.fi

Lista on tarkoitus päivittää puolivuosittain

Lista tutkimusvalmiuksista

 

Raakamaitolainsäädäntö voimaan 1.1. 2014

MMM:n tiedote

Uusi Raakamaitoasetus tässä

 

Raakamaitoasetus koskee tiloja, jotka myyvät raakamaitoa kuluttajile vuosittain  yli 2500 kg. Tätä myyntiä varten tilalle on perustettava elintarvikehuoneisto

Alle 2500 kg myynti on osa alkutuotantoa, eikä edellytä elintarvikehuoneiston perustamista

Raakamaitokeskustelua

Raakamaito herättää voimakasta keskustelua. Osa kuluttajista haluaa käyttää käsittelemätöntä ja tuoretta maitoa. Toisaalta on mahdotonta taata, hyvästä lypsyhygieniasta ja maidon tutkimisesta huolimatta että raakana  myytävä maito olisi täysin vapaa tautia aiheuttavista bakteereista. Nämä tautia aiheuttavat bakteerit ovat vaarallisia nimenomaan pienille lapsille, vanhuksille ja henkilöille, joilla on jokin vakava sairaus. Uudessa raakamaitolainsäädännössä tämä ristiriitatilanne on ratkaistu  velvoitteellla, jonka mukaan raakana myytävän maidon mukana on aina annettava ostajalle ja kuluttajalle ohje siitä että raakamaitoa ei saa antaa kuumentamattomana em. riskiryhmään kuuluville henkilöille.

Kooste raakaamaidon riskeistä tässä

 

Raakamaito esillä eläinlääkäripäivillä 2012

Lue kooste raakamaitoluennoista

Eläinlääkäripäivien ohjelma marraskuu 2012

Joanna Kurki: Raakamaito lainsäädännössä

Löydät Eviran riskiprofiilin raakamaidosta tästä linkistä